BİRİNCİ KISIM GENEL ESASLAR
MADDE 1 : KURULUŞ
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Siyasi Partiler Kanunu, seçim kanunları ve diğer hukuki mevzuat çerçevesinde faaliyette bulunan siyasi bir kuruluştur.
Partinin Genel Merkezi Ankara’dadır.
Partinin kısa adı “BTP” dir.
Partinin özel işareti: On altı yıldız, hilal ve partinin kısa adından oluşmaktadır.
Parti işaretinin kompozisyonunda; kırmızı renkli zemin üzerinde beyaz renkli onaltı yıldız, hilal ve BTP harfleri bulunmaktadır. Ortada açıklığı sağa bakan hilal; hilalin çevresinde daire şeklinde onaltı yıldız mevcut olup altında da BTP harfleri yer almaktadır.
İKİNCİ KISIM PARTİ ÜYELİĞİ
MADDE 3: ÜYE OLMA ŞARTLARI
Parti programını ve tüzüğünü benimsemiş olanlardan yasal sakıncası bulunmayan, medeni ve siyasi hakları kullanma ehliyetine sahip bulunan, 18 yaşını bitirmiş her Türk vatandaşı partiye üye olabilir. Ancak:
Halen görevli olan; hakimler ve savcılar, Sayıştay dahil yüksek yargı organları mensupları, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri, yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ile yükseköğretim öncesi öğrencileri partiye üye olamazlar.
1- Kamu hizmetlerinden yasaklılar,
2- Zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından biriyle mahkum olanlar,
3- Herhangi bir suçtan dolayı ağır hapis veya taksirli suçlar hariç üç yıl veya daha fazla hapis cezasına mahkum olanlar,
4-Türk Ceza Kanununun ikinci Kitabının birinci babında yazılı suçlardan veya bu suçların işlenmesini aleni olarak tahrik etme suçundan mahkum olanlar,
5- Türk Ceza Kanununun 312 nci maddesinin ikinci fıkrasında yazılı halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etme suçlarından mahkum olanlar, Partiye üye olamazlar ve üye kaydedilemezler.
Partiye üye olmak isteyenler, partinin tüzük ve programını kabul ettiklerini ve üyelik aidatı ödeme taahhütlerini içeren, adları soyadları, doğum yeri ve doğum tarihleri, meslek veya sanatları ile ikametgahlarının yazılacağı bir giriş beyannamesini imzalayarak partinin ilçe başkanlığına müracaat ederler. İlçe Yönetim kurulu tarafından müracaatları uygun bulunanlar üyeliğe kabul edilir. Üyeliğe kabul edilenler üye kayıt defterine kabul sırasına göre işlenir. Üyeliği reddedilenlere bu durum yazı ile bildirilir. Üyeliği reddedilen kişinin tebliğ tarihindenitibaren 7 gün içinde il yönetim kuruluna itiraz hakkı vardır. İl yönetim kurulunun bu müracaat üzerine vereceği karar kesindir.
Parti üyelerine Genel Merkez tarafından hazırlanan kimlik belgeleri, kayıtlı oldukları ilçe başkanlıklarınca verilir. Yer değiştirenler eski kimlik belgelerini vererek yenilerini alırlar.
Milletvekili ve mahalli idare seçimlerinde parti üyesi olmaksızın Parti listelerinden aday olup da seçimi kazananlar partiye üye kaydolurlar.
ÜÇÜNCÜ KISIM PARTİ TEŞKİLATI
MADDE 7: TEMEL TEŞKİLAT
Partinin temel teşkilatı; Genel Merkez, il, ilçe ve belde teşkilatı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Parti Grubu, il genel meclisi ve belediye meclisi gruplarından ibarettir. Partinin temel teşkilatı yanında yan kuruluşları ile yurtdışı temsilcilikleri de bulunur.
DÖRDÜNCÜ KISIM GENEL MERKEZ TEŞKİLATI
MADDE 10: BÜYÜK KONGRE
Büyük kongre partinin en yüksek organıdır. Seçilmiş ve tabii delegelerden meydana gelir.
Tabii delegeler:
a- Parti Genel Başkanı,
b- Merkez Yönetim Kurulu üyeleri,
c- Yüksek Disiplin Kurulu Başkan ve üyeleri
d- Partili Bakanlar ve Milletvekilleri
e- Partinin kurucu üyelerinden ibarettir.
B Seçilmiş delegeler: TBMM üye tam sayısının iki katından fazla olmamak üzere tüzük hükümlerine göre il kongrelerini tamamlamış illerden seçilen delegelerdir. Teşkilatı kurulmuş bulunan illerden hangi sayıda delege seçileceği o ilin milletvekili sayısından az olmamak üzere MYK tarafından belirlenir”
Tabii üyeler ayrıca il kongrelerinde delege olarak seçilemezler.
Parti kurucuları ilk büyük kongreyi kuruluşundan itibaren iki yıl içinde toplamak zorundadırlar. Kurucular parti üyelikleri devam ettiği sürece parti kongrelerinin tabii üyeleridir.
Büyük kongre ilk toplantısını yapıncaya kadar, bu kongrenin yetkilerini kurucular kurulu kullanır. Partinin genel başkanı ile yaş kaydı aranmaksızın kuruculuk şartlarını haiz merkez karar ve yönetim kurulu ile merkez disiplin kurulu üyeleri ve milletvekilleri, bu kurulun tabii üyeleridir.Büyük Kongre seçilmiş delegelerinin görev süresi, bir sonraki olağan büyük kongreye katılacak delegelerin seçimine kadar devam eder.